hétfő, január 05, 2009

Krúdy húslevese
















Az új év első posztjának tartalmáról sokat gondolkodtam, és úgy határoztam, hogy arról fogok írni, ami kicsit kapcsolódik az ünnepekhez, de talán érdekes is egy kicsit. Nem lesz benne sem tenger, sem hajó...
A karácsonyi étkezések alkalmával szerencsére többször is asztalra került a jóféle otthoni húslevesből, így végre van alapanyagom egy poszthoz. A húsleves elkészítésére talán nincs is recept, mindenki úgy főzi, ahogy szereti, ahogy a szülőktől vagy nagyszülőktől elleste. Én mindenesetre osztozom Krúdyval:
egyfelől, hogy a húslé másnap sokkal jobb, másfelől annak tartalmáról, amiről így ír:
"...egy dupla húslevest kérek, hosszú tésztával, belekevert tojással, sárgarépával, zellerrel, karalábéval, nem bánom, ha egy kis karfiolcsutka is lesz mellette, de egy darab csontos marhahús mindenesetre legyen a levesben, mert azt szeretem leharapdálni..."
Tehát ha igazán jó húslevest akartok enni, ragaszkodjatok az alapvetésekhez, miszerint nagy lábosban marhalábszárból főzzük, sok zöldséggel (sárga és fehér répa, karalábé, káposzta, zeller, kelbimbó, stb), kell hozzá cérnametélt és egészben főtt gomba. Ízlés szerint mehet bele a csípőspaprika, amúgy magyarosan. Ember legyen a talpán, aki a gazdag lé utáni velőcsont operáció és főtt hús - torma kombót követően még belapátol egy teljes adag vasárnapi rántotthús adagot!

Nincsenek megjegyzések: