kedd, január 06, 2009

2009 webes jóslatai



















Hozzám került egy blogposzt, mely az idei év internetet érintő technológiai fejlesztéseit próbálja meg előre jelezni. Ezekből szemezgettem néhányat, melyet érdekesnek tartottam:
1. Elterjedőben lesz a video reklám, azaz a Stanford Egyetemen sikerült megoldani, hogy video reklámot helyezz el pl egy youtube videoban.
2. A banneres hirdetés elavult módszernek minősül, mivel az átkattintási arány jelentősen csökkenni látszik.
3. A Google lerántja a leplet egy újabb alkalmazásáról (ezt nem volt túl nehéz kitalálni...)
4. A telefonos webböngészés teret nyer.
5. Egyre gyakoribb lesz az online alkalmazások használata, erre már hardware-t is gyártottak, igaz egyelőre csak corporate használatra. Mindenesetre előbb-utóbb eljut hozzánk is ez az apró doboz, melybe csak a LAN kábelt kell bedugni, minden más online jön, még az OPrendszer is!
6. A Twittert megveszi a Facebook. Ugyan én nem csipogok, de azt elég valószínűnek látom, hogy tovább folytatódik az átrendeződés. Amire még kíváncsi leszek, hogy a Yahoo-t végül megveszi-e a Microsoft? Szerintük elkel, de más lesz a gazda...
7. A Microsoft kiadja az Office új, csilli-villi online verzióját, amire a Google a GoogleDocs olyan új szolgáltatásaival rukkol elő, amitől újfent hasra esünk.
8. A böngésző háború tovább folytatódik, mi több, felizzani látszik, hiszen a Firefox tovább növelte részesedését (21%) az IE-vel szemben, a Chrome pedig a Opera elé került. A Safari 42%-os növekedést produkált.
9. Lesz úl iPhone, ami már tud videót rögzíteni, valamint új iPod, amivel tudunk internet-telefonálni (Voip)
10. A netbook-ok egyre könnyebbek, vékonyabbak, gyorsabbak és - remélem - olcsóbbak is lesznek, mivel én már ki is néztem egyet: Lenovo ThinkPad X300.

Nincsenek megjegyzések: