szombat, november 13, 2010

Rtl Asztro Center és Zoltán jós


Kifejezetten kerülöm a Tv műsorok kritikáját, mindenki azt néz, amit akar: ha nem tetszik, kapcsolj el. Régóta bosszant már viszont a különféle asztro és ezoterikus műsorok jelenléte. Először csak éjjel hülyítették a népet, de most már hétvégén délben is. Mondom nem érdekel a műsor létezése, de az, hogy emeltdíjas telefonszámon leveszik az öregeket és szerencsétleneket, az már bicskanyitogató. Az helytálló, hogy például a biztosítót vagy a bankot megbüntetik, mert nem pontosan fogalmaz a reklámban, de ennek meg teret engednek? A félreértések elkerülése végett nem a különféle ezoterikus tanok ellen emelem szavam. Vérlázító azonban az, ahogy kihasználják az emberek kétségbeesését, hiszékenységét vagy hitét, hozzá nem értő kuruzslók, kamu sztorikkal, az egész műsor menetét a bevételoptimalizálásra építik.
Lássunk egy konkrét mai példát... Zoltán jós a következő szolgáltatást nyújtotta ma bruttó 315 Ft-os hívásdíjért cserébe. A kártyajóslás mellett Szent Márton vesszejének szerencsehozó tulajdonságát kínálta, teljesen keverve a vessző történeti hátterét (a poszt végén aki akarja, elolvashatja a valós hátteret). A lényeg a lényeg, hogy egy, a tv képernyőn keresztül küldendő szerencsét, egy latin zsolozsma részlettel kívánta alátámasztani, amely így szólt: "Sacerdos Dei, martine pastor egregie, ora pro nobis", ám a nyilvánvalóan súgógépről történő olvasás közben a felolvasás közel 20 módját tapasztalhattuk: volt benne martineZ, ora pro nobE, stb. Ha hiszitek, ha nem, pont ma szombaton van a vesszőnek - amit még nagyapja hagyott rá - a legnagyobb szerencsehozó ereje, úgyhogy mindenkiben nyomatékosította, hogy ezt az alkalmat elszalasztani dőreség.
Sajnos nem ez a leggázabb megjelenésük, nálam még mindig viszi a pálmát a "tegye a kezét a képernyőre és átadom a gyógyító energiát" típusú kóklerek tevékenysége.


Márton vesszeje

...Répcevidéki néphagyomány, hogy disznóvész idején egy Mártonhoz imádkozni Szombathelyre menő pásztor gyógyító nyírfaágat kapott. A frissen vágott, zöldellő ág gondűző eszköz (György, Katalin, Borbála, Aprószentek napja). Az Érsekújvári Kódex zsolozsmájában is így szerepel: „Sacerdos Dei, Martine pastor egregie, ora pro nobis.” Nyugat-Magyarországon és Szlovákia egyes vidékein Márton-nap előestéjén a kanász Márton vesszejével (nyírfavessző) járta sorra a házakat, és köszöntőt mondott. Azt tartották, hogy ahány ága van a gazdának, vagy gazdaasszonynak átadott vesszőnek, annyi szaporodás lesz az állatokban.... Forrás: sermones.elte.hu


1 megjegyzés:

fizetve@tvn.hu írta...

A jósokkal ellentétben én valóban előre tudom, hogy ez a beírás sajnos nem fog megjelenni egyetlen fórumon sem. Ez a fajta (legális)pénzrablás, aminek még a televízió is teret enged, ez már tényleg felháborító! Pedig a hívók javarésze többnyire már éhezik. Oktatás helyett kihasználni az emberek ostobaságát? Hajrá Magyarország! Erőteljesen haladunk a visszabutulás felé :(
Ibolya (51 éves, HALAK szülöttje)