szerda, november 24, 2010

Ki felel jogilag a kommentek tartalmáért?



Lehet, hogy itt a blogon kicsit népszerűtlen topic, de mint tartalomszolgáltatással foglalkozók, naponta botlunk hasonló problémákba. Megpróbáltam utánajárni a dolognak, hátha másnak is hasznára válhat. Fontos megjegyezni, hogy aki blogot üzemeltet (igen, Te is...), az tartalomszolgáltatónak minősül!
Tehát adott a probléma: lehoztál egy cikket/posztot és a kedves olvasóid olyan tartalmakat kommenteltek, amelyek sértik valakinek a jogait. Ez a sértett számára nyilván vagy kiderül, vagy nem (google által legtöbbször tudomására jut). Mi a teendő, ha a sértett magából kikelve megkeres, hogy távolítsd el azonnal a tartalmat, mert különben feljelent téged? Nos nyugodt hangnemben okítsd ki, hogy a 2001. évi CVIII., az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény kimondja, hogy a tartalomszolgáltató csakis az általa rendelkezésre bocsátott, jogszabályba ütköző tartalmú információért felel. Azaz, az olvasóid kommentjeit nem vagy köteles moderálni, sem azokat magadtól eltávolítani.
Viszont a felelősség alól csak abban az esetben mentesülsz, ha nincs tudomásod az információval kapcsolatos jogellenes magatartásról, vagy arról, hogy az információ bárkinek a jogát vagy jogos érdekét sérti, valamint akkor, ha eltávolítod a tartalmat, miután a fentiekről tudomást szerzel.

Összefoglalva: ha valaki jelzi, hogy távolíts el egy kommentet, tedd meg, függetlenül attól, hogy az bizonyosan jogsértő vagy sem, mert csak ebben az esetben nem vagy felelőségre vonható.
További részletes info és a jogszabály maga: ITT.
Kép forrás: kook.vcp.ir

Nincsenek megjegyzések: