szerda, július 01, 2009

Mala forrásalagút - Esztergom

Régóta adós vagyok ezzel a poszttal, itt várakozott piszkozatban jó ideje. Most azért lett aktuális, mert jövő héten a Budavári Labirintusba készülünk éjszakai olajlámpás felfedező körútra. Természetesen viszem a gépet, készül majd róla külön beszámoló. Na de vissza Esztergomba, ahol tavasszal jártunk 3 barátommal, mert 1 napra megnyitották a javarészt a Fürdő Szálló alatt húzódó alagútrendszert, melyből annak idején a termálvizet nyerték. A szervezők előtt le a kalappal, nagyon hangulatossá tették mécsesekkel a látogatást. A strandfürdő felől lépcsőn szálltunk alá, lent már víz fogadott, amit folyamatosan szivattyúztak.

Először a bal, azaz északi ágba indultunk, ami többnyire száraz volt. A fenti képeken láttok a fal tövében betonkávákat, ott bugyog fel a Mala forrás. Félúton átmásztunk egy római kori híd még máig álló ívei között. Ez a régi út egy hídja volt, a mai napig ugyanezen a nyomvonalon halad a főút. Hihetetlen volt megérinteni azokat a köveket, amit sok évszázaddal ezelőtt raktak oda. Visszafelé fotózkodtuk előtte, ki tudja látjuk-e valaha még - vezetőnk azt mondta, hogy bármikor elöntheti az egészet a forrásvíz, hiszen már nem szivattyúzzák a közeli bányából a vizet, így folyamatosan emelkedik a vízszint. A déli ágban kb 1 m víz állt, ezért a pilléreken és kávákon másztunk úgy 20-30 méter hosszan, majd száraz lábbal folytattuk utunkat, de már csak a zseblámpák világítottak. Elmentünk egészen a végéig, majd lekapcsoltuk a lámpákat és vak sötétben próbáltunk kijutni. Próbáltunk, mert pár másodperc után azt sem tudtuk, hogy merre van fent és lent, annyira elvesztettük a térérzékünket. Végül visszamásztunk a bejárathoz és újra a felszínre küzdöttük magunkat.
A Mala alagúthoz rövid ismertetőt itt és egy hosszabbat térképpel itt találtok.

4 megjegyzés:

Villy írta...

Szia! Nagyon szépek a képek az alagútról.

Esetleg fel tudnál tölteni pár képet a wikipédiára? (Vagy ha gondolod akkor én is feltehetem a te nevedet feltüntetve az adatlapon, már ha valahol van nagyobb felbontású képed, amit fel tudsz ajánlani) Sajnos az idevágó szócikkhez nincsenek képek.

Akos írta...

Szia Villy,

szívesen adok képeket nagy felbontásban is, kérlek, keress meg emailben. Ákos

Villy írta...

Köszi! Keresnélek, de sajnos nem tudom a címedet :) Hova írjak?

Akos írta...

szodaakos[kukac]gmail[pont]com